Kminek, Kmin, karolek
Carum carvi L. – kminek zwyczajny
Roślina dwuletnia, pospolita w Polsce. Rośnie na miedzach, łąkach i przydrożach. W pierwszym roku wzrasta rozeta pierzastych liści, w drugim – wysoka, rozgałęziona łodyga. Może być uprawiany w ogrodzie, ale jedynie na glebie żyznej, z dużą zawartością wapnia, wilgotnej i wolnej od chwastów. Wymaga stanowiska słonecznego, rosnąc w cieniu gromadzi niewielkie tylko ilości olejku w owocach, a więc jest mało użyteczny w lecznictwie. Rozmnaża się przez siew.
Kminek zakwita w maju. Owoce dojrzewają w lipcu, w tym okresie przystępujemy do zbioru surowca. Dzień należy wybrać pogodny. Wczesnym rankiem ścinamy rośliny, wiążemy w snopki i suszymy. Po kilkodniowym suszeniu snopki młóci się, a otrzymane owoce powtórnie przesiewa. Surowiec należy przechowywać w płóciennych woreczkach.
Właściwości lecznicze Surowcem są owoce (Fructus Carvi).
Skład chemiczny i działanie Owoce zawierają olejek lotny (karwon , limonen), olej tłusty, związki białkowe i cukrowe, flawonoidy (kwercytyna, kamferol). Działają podobnie jak owoce kopru i anyżu – wiatropędnie, pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz są środkiem poprawiającym smak, m.in. leków.
Zastosowanie Lek wiatropędny i rozkurczowy. Stosuje się go w nadmiernej fermentacji jelitowej, przy wzdęciach, kolce jelitowej, utracie apetytu. Czasami może wykazywać nieznaczne działanie moczopędne, a także pobudzać wydzielanie żółcie. Występujący w olejku lotnym karwon działa toksycznie na robaki jelitowe. Kminek z racji swych właściwości mlekopędnych zalecany jest matkom karmiącym: jednocześnie na niemowlęta karmione mlekiem matki działa wiatropędnie.
Przetwory z kminku są szczególnie polecane u osób w podeszłym wieku oraz u małych dzieci.
Postacie leku.
■Napar. Łyżkę zmiażdżonych owoców kminku zalać wrzątkiem (1 szklanka), przykryć. Po 15 minutach odcedzić. Pić ciepły napar 3 razy dziennie po szklance (mlekopędny). ■Napar z dodatkiem mięty i rumianku. Zalać szklanką wrzątku 1 łyżeczkę kwiatów rumianku, 2 łyżeczki liści mięty, 1 łyżkę zmiażdżonych owoców kminku, przykryć. Odcedzić po 15 minutach. Pić ciepły napar 3 razy dziennie po szklance płynu (kojący). 0,5 -1 g sproszkowanego kminku zjadać z łyżeczką miodu lub powideł 2-4 razy dziennie.

ZIOŁA I ICH STOSOWANIE B. Kuźnicka ,M. Dziak
|