Pietruszka
Petroselinum Crispim (Mill.)A.W. Hill – Pietruszka zwyczajna
Roślina dwuletnia, uprawiana w ogrodach a niekiedy zdziczała; znana głównie jako jarzyna i przyprawa, ma także zastosowanie w lecznictwie. Pochodzi z Europy południowej, Wysp kanaryjskich, Tunisu, Maroka i Algierii, Znana była już Grekom, Egipcjanom i Rzymianom; w Polsce uprawiana od XIV wieku.
Właściwości lecznicze Surowcem jest korzeń (Radix petroselini) i owoce (Fructus petroselini).
Skład chemiczny i działanie W korzeniu występuje olejek lotny, flawonoidy, śluzy, żywice, cukry. W owocach – olejek lotny, flawonoidy i olej tłusty. Działają one moczopędnie oraz hamują nadmierną perystaltykę jelit (przetwory z owoców działają silniej).
Nie stosujemy tego ziela u kobiet ciężarnych !
Zastosowanie Choroby pęcherza moczowego i dróg moczowych, w obrzękach na tym tle, w zaburzeniach trawienia, wzdęciach (jako lek pomocniczy), utracie apetytu.
Postacie leku
Odwar z korzeni i owoców. Łyżkę korzeni lub owoców, pół łyżki zalać szklanką zimnej wody i utrzymywać w stanie bliskim wrzenia, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance odwaru.

ZIOŁA I ICH STOSOWANIE B. Kuźnicka ,M. Dziak
|