Wierzba
Salix alba L- Wierzba biała Salix fragilis L – Wierzba krucha Salix pentandra L – Wierzba pięciopręcikowa
Wierzba, wiklina
Wszystkie trzy gatunki występują u nas pospolicie jako drzewa lub krzewy. Wierzba występuje najczęściej nad brzegami wód, w wilgotnych lasach i przydrożach.
Korę zbiera się na wiosnę, gdy tylko w roślinie ruszą soki (zebrana wiosną ma silniejsze właściwości lecznicze niż ze zbioru letniego). Ścina się pędy (z odciętych gałęzi) o średnicy około 2 cm. Następnie suszy się ją na słońcu.
Właściwości lecznicze Surowcem jest kora (Cortex Salicis).
Skład chemiczny i działanie Kora wierzby zawiera glukozydy fenolowe (salikortyna, salicyna), flawonoidy (izosalipurpozyd), garbniki. Najważniejsze znaczenie ma salicyna, która w ustroju rozpada się do kwasu salicylowego, działającego przeciwgorączkowo, odkażająco, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Flawonoidy działają rozkurczająco, moczopędnie i uspokajająco, a garbniki ściągająco.
Zastosowanie Schorzenia reumatyczne, w chorobach gorączkowych, w bólach stawowych i mięśniowych, migrenie, bezsenności, nieżytach jelit i biegunce.
Zewnętrznie – na trudno gojące się rany, bakteryjne zakażenia skóry, w nadmiernym poceniu nóg.
Postacie leku
Odwar. Kory wierzbowej łyżkę zalać szklanką wrzątku, gotować 10 minut i odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance odwaru lub stosować do okładów, kąpieli nóg itp.
Odwar z dodatkiem malin. Kory wierzby i owoców malin po łyżce, przyrządzic jak wyżej. Pić 2-5 razy dziennie po pół szklanki płynu.

ZIOŁA I ICH STOSOWANIE B. Kuźnicka ,M. Dziak
|