Biedrzeniec Biedrzeniec mniejszy, bibernella, biedrzeniec pospolity, rospikamień Pimpinella saxifraga L. – Biedrzeniec mniejszy (rodz. Umbellferae) Pimpinella major (L.) Huds. – Biedrzeniec wielki (rodz. Umbellferae)
Roślina trwała, o charakterystycznym zapachu, przypominającym pietruszkę Biedrzeniec mniejszy ma około 50 cm wysokości, wielki dorasta do 1 metra
Wyglądem swym roślina przypomina kminek. Kwiaty drobne, białe, czasem różowe, zebrane w duże baldachy. W Polsce występuje dość powszechnie — rośnie w rowach, na nasypach kolejowych, przydrożach, polach i w zaroślach. Kwitnie od czerwca do września. Zbiór korzeni (podobne do pietruszki) przeprowadza się jesienią lub wczesną wiosną. Po wykopaniu rośliny i odcięciu korzenia oczyszczamy go i suszymy w podwyższonej temperaturze. Po wysuszeniu surowiec przechowujemy w szczelnych opakowaniach, ponieważ łatwo wilgotnieje i jest atakowany przez owady.
Właściwości lecznicze Surowcem jest korzeń (Radix Pimpinellae) oraz ziele.
Skład chemiczny i działanie Olejek lotny, pochodne kumarynowe (pimpinelina, umbeliferon, bergapten), także garbniki, substancje żywicowe i białkowe, węglowodany i skrobia. Działa wykrztuśnie, rozkurczająco oraz sekretolitycznie.
Zastosowanie Biedrzeniec ma działanie głównie przeciwkaszlowe i moczopędne. Stosowany w przewlekłych schorzeniach górnych dróg oddechowych — gardła i krtani, w nieżytach oskrzeli, w kaszlu, astmie, a także w schorzeniach przewodu pokarmowego, jak przewlekłe nieżyty żołądka i jelit, dolegliwości wątrobowe. Znajduje również zastosowanie w schorzeniach pęcherza i dróg moczowych oraz w kamicy nerkowej. Wyciąg spirytusowy (nalewka) z korzeni powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i zmniejszenie napięcia mięśni gładkich – działa przeciwskurczowo (z tego powodu nie wolno go stosować u ciężarnych). Zewnętrznie używany bywa w postaci okładów na rany. do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Ziele biedrzeńca działa podobnie do korzenia, jednak znacznie słabiej.
Postacie leku
■Odwar z korzeni. Łyżkę stołową pokruszonych korzeni zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance odwaru. ■Napar z dodatkiem podbiału. Korzeni biedrzeńca – łyżkę stołową i liści podbiału – łyżeczkę do herbaty. Zalać szklanką wrzątku. Pić 3 — 5 razy dziennie po pół szklanki naparu (wykrztuśny).

ZIOŁA I ICH STOSOWANIE B. Kuźnicka ,M. Dziak
|