FORUM POŚWIĘCONE MAGII, NIEZWYKŁYM STWORZENIOM I SAMODOSKONALENIU
Pięciornik kurze ziele
Kurze ziele, kurzyślad, drzewianka, pięciornik czteropłatkowy
Potentilla erecta (L.) Raeuschel – Pięciornik kurze ziele.
Roślina występująca pospolicie w lasach, zaroślach, na łąkach i torfowiskach. nazwa kurzyślad pochodzi od charakterystycznego wyglądu liści, których kształt przypomina kurzą „stopkę”. Kwiaty pięciornika mają po 4 żółte plamki, każdy z czerwoną plamką. Łodyga rozgałęziona, ulistniona. Kłącze ciemnobrązowe, wewnątrz czerwone. Jest również uprawiany w ogrodach w miejscach słonecznych. Lubi ziemię mocno wilgotną. Rozmnaża się z nasion lub przez przesadzenie roślin dziko rosnących.
Kłącze zbieramy w jesieni; po odrzuceniu części łodyg – myjemy twardą szczotką i kroimy na kawałki. Suszenie powinno odbywać się w temperaturze 50 stopni.
Właściwości lecznicze
Surowcem jest kłącze (Rhizoma Tormentillae).
Skład chemiczny i działanie
Typowy lek garbnikowy. Występują w nim również związki żywicowe, gumy, glukozyd (termentylina).Działa przeciwbiegunkowo, ściągająco i zapierająco, także bakteriostatycznie, tamuje drobne krwawienia.
Zastosowanie
Polecany w przewlekłych schorzeniach przewodu pokarmowego o łagodnym przebiegu – w skłonnościach do przewlekłych biegunek (przed zastosowaniem należy zasięgnąć porady lekarza).
Zewnętrznie do płukania, okładów, przymoczek, pędzlowań jamy ustnej, w żylakach odbytu hemoroidach), zapaleniu dziąseł, jamy ustnej i gardła, trudno gojących się ran (wzmaga ich ziarninowanie), opryszczce.
Postacie leku
Odwar. Łyżkę kłącza kurzyśladu zalać szklanką wody, ogrzewać przez pół godziny (nie gotować), odcedzić. Pić 3-5 razy dziennie po pół szklanki płynu.
Napar z dodatkiem rumianku. Kłącza kurzyśladu i kwiatu rumianku po łyżce. Przyrządzać i stosować jak wyżej.
Odwar do użytku zewnętrznego. Kłącza kurzyśladu 3 łyżki zalać szklanką letniej wody i gotować 15 minut. Przykładać na chore miejsce.
W przewlekłych biegunkach można podawać sproszkowane kłącze – 3 razy dziennie po pół grama
ZIOŁA I ICH STOSOWANIE
B. Kuźnicka ,M. Dziak
Offline