FORUM POŚWIĘCONE MAGII, NIEZWYKŁYM STWORZENIOM I SAMODOSKONALENIU
Naleśniki dynią nadziewane
Składniki, około 10 naleśników:
• 2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
• 100 g sera białego (twarogu)
Sos imbirowy:
• 250 ml soku pomarańczowego
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżka świeżo startego imbiru
Ciasto naleśnikowe:
• 100 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie przygotować dynię i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut.
Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir.
Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Zupa dyniowa
(Dla 6 osób)
Kategoria: Smacznie i zdrowo, Rodzaj potrawy: Zupy
Składniki:
1–1,5 kg dyni, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu przygotowanego z kostki, szczypta ostrej papryki, szczypta mielonego imbiru, szczypta mielonego cynamonu, sól, 4 łyżki śmietany, 2 łyżeczki oleju z pestek dyni. Jako dodatek: grzanki z bułki, 4 łyżeczki pestek z dyni.
Przygotowanie:
Dynię obrać z grubej skórki, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wraz z 2 łyżkami oleju Wielkopolskiego w garnku, wlać 2 - 3 łyżki wody i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu, aż dynia się rozgotuje.
Lekko ostudzić dynię i zmiksować na gładki krem, dodać wywar lub rosół, zagotować doprawiając solą, ostrą papryką, imbirem i cynamonem.
Do śmietany dodać odrobinę ciepłej zupy, starannie wymieszać, wlać do garnka i silnie zagrzać.
Zupę na talerzu posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami z dyni oraz podać osobno zrumienione także na suchej patelni grzanki z bułki.
******************************************************************************************
Placek z Dyni
Składniki
Na ciasto
300 gram mąki,
3/4 szklanki cukru pudru
150 gram masła
3 żółtka
Na nadzienie:
1 i 1/4 musu z dyni
2 całe jajka
pół szklanki cukru
szklanka mleka skondensowanego
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
pół łyżeczki soli.
Przygotowanie
Masło posiekać razem z mąką i cukrem pudrem, dodać żółtka i szybko zagnieść, a następnie włożyć na godzinę lub więcej do lodówki, aby odpoczęło.
W tym czasie możemy przygotować masę - ubijamy jajka, mus z dyni, cukier i przyprawy na gładką masę. Zrobiłam to blenderem- żyrafą potem wlałam mleko skondensowane i jeszcze chwile ubijałam, aż masa zwiększyła trochę objętość. Masa będzie pływająca - nie ma się czym przejmować - zsiądzie się w piekarniku.
Wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim formę na tartę, łącznie z brzegami (średnica 24 cm). Potem wlałam na nie masę dyniową.
Piekłam ok 40 min w 200 stopniach, aż wierzch ciasta był złoty. Trochę przestraszyłam się przy wyjmowaniu, bo masa wyglądała na płynną, ale po odstawieniu ciasta na noc na balkon okazało się, że jest dobra - miała konsystencje gęstego budyniu.
*****************************************************************************************
ROGALIKI Z PESTKAMI DYNI.
Składniki (na 50 szt.):
25 dag mąki typu 700, 20 dag tartych pestek z dyni, 10dag cukru pudru, 20 dag masła, 2 żółtka, 100 ml oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno), 8 g cukru waniliowego, sól.
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiać, masło pokrajać na małe kawałki, wraz z pozostałymi składnikami zagnieść ciasto i wstawić je na kilka godzin do lodówki. Uformować wałek grubości palca, odcinać małe kawałki, formować rogaliki, kłaść na natłuszczonej blasze i piec na jasnozłoty kolor, zdejmować jeszcze gorące. Udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Offline