FORUM POŚWIĘCONE MAGII, NIEZWYKŁYM STWORZENIOM I SAMODOSKONALENIU
Anyż, Anyżek, Pimpinella anisum L. – Biedrzeniec anyż
Pochodzenie
Pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Znany W Europie od IX wieku, kiedy zaczęto uprawiać go ogrodach królewskich Karola Wielkiego. W XII i XIII wieku rozpowszechniony został przez Arabów na półwyspie Pirenejskim i w Tunisie.
W zielniku Syreniusza jest również wzmianka o anyżu, że „tu w rozkoszniejszych ogrodach poczynają go rozmnażać”.
Charakterystyka
Roślina roczna dochodząca do 50 cm wysokości. Zakwita w lipcu, kwiaty ma białe i drobne, zebrane w baldachy. W sierpniu zawiązuję się owoce z wyglądu wyglądają podobnie do owoców pietruszki, barwy zielonoszarej. Mają smak słodki, lekko szczypiący. Uprawiany w krajach śródziemnomorskich , w Europie Środkowej, Japonii i Ameryce Środkowej. W Polsce uprawia się w dzielnicach południowych i południowo-wschodnich.
Zbioru dokonuje się rano, gdy rośliny pokryte są jeszcze rosą. Po wysuszeniu snopki młóci się, a nasiona po oczyszczeniu rozsypuje się cienką warstwą i dosusza w miejscach przewiewnych i suchych, często przesypując. Surowiec przechowywać najlepiej w papierowych torbach, w suchych miejscach.
Właściwości lecznicze
W starożytności zalecany przez Pliniusza Starszego jako środek ułatwiający zasypianie i sprzyjający młodemu wyglądowi twarzy.
Surowcem leczniczym są owoce (Fructus Anisi)
Skład chemiczny i działanie
Owoce anyżu zawierają olejek lotny, którego głównym składnikiem jest anetol, działający wykrztuśnie, wiatropędnie i rozkurczowo.
Zastosowanie
Stosowany jest jako łagodny lek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych (przewlekłe nieżyty oskrzeli i gardła, suchy kaszel, astma), w zaburzeniach trawienia przy zaparciach objawiających się bólami brzucha i wzdęciach, szczególnie u dzieci jako środek wiatropędny. Jest również środkiem mlekopędnym – pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek. Używany może być w bólach migrenowych.
Postacie leku
■Napar. Łyżkę stołową dobrze wysuszonych sproszkowanych nasion anyżu zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem około 15 minut. Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu. Przeciw kolkom u dzieci można przygotować napar z owoców w mleku, podając łyżeczkami kilka razy dziennie.
■Powidła. 1 — 2 łyżek wysuszonych i dobrze sproszkowanych nasion anyżku zmieszać z miodem lub syropem. Zażywać 2 razy dziennie po łyżce.
ZIOŁA I ICH STOSOWANIE
B. Kuźnicka ,M. Dziak
Offline