TAJEMNICZY ŚWIAT

FORUM POŚWIĘCONE MAGII, NIEZWYKŁYM STWORZENIOM I SAMODOSKONALENIU

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2011-02-12 01:48:44

 Kelajno

Administrator

7536127
Zarejestrowany: 2011-02-06
Posty: 361
Punktów :   

Borówka brusznica

Borówka
Borówka wiecznozielona, kamionecka, czerwienica, gogodza, czerwona jagoda
Vaccinum vitis-idaeae L. – borówka brusznica (rodz. Vaccinioideae)

Charakterystyka
W Polsce znane są trzy rodzaje borówek: borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) (popularnie zwane jagodą), borówka bagienna (Vaccinium uliginosum L.), która ma również czarne owoce, ale wewnątrz zielonkawobiałe, i wreszcie borówka brusznica, o owocach czerwonych, cierpkich, kwaskowatych.

Borówka brusznica jest drobną krzewinką o owalnych, wiecznie zielonych liściach. Kwiaty ma białawo-różowe, owoce – w postaci kwaśnej, czerwonej jagody, wewnątrz białej. Rośnie w lasach sosnowych, wśród wrzosowisk i zarośli. Tworzy nieraz duże skupiska.
Liście zbiera się w jesieni, ponieważ młode liście z okresu wiosny brunatnieją przy suszeniu. Liście po oczyszczeniu suszymy, rozesłane cienką warstwą w miejscu przewiewnym, zacienionym, po wysuszeniu surowiec powtórnie oczyszcza się ze sczerniałych i zepsutych liści. Owoce należy zbierać w jesieni.

Właściwości lecznicze
Surowcem są liście (Folium Vitis – idaeae) oraz owoce (Fructus Vitis – idaeae).

Skład chemiczny i działanie. W liściach występuje arbutyna i metyloarbutyna, flawonoidy i kwas ursolowy; w owocach – kwasy organiczne, garbniki, cukier, witaminy A i C.
Przetwory z surowca odkażają pęcherz i przewody moczowe; działają moczopędnie i ściągająco. Zaleca się jej stosowanie w chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego (nieżyty żołądka i jelit, biegunki). Brusznica łagodnie obniża ciśnienie krwi.

Postacie leku

■Odwar. Łyżkę stołową liści zalać szklanką wrzątku, gotować 30 minut, odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance.
■Odwar z dodatkiem dzięglu. Liści brusznicy — łyżkę stołową i korzenia dzięglu — łyżeczkę do herbaty zalać szklanką wrzątku. Gotować 30 minut. Pić 1—2 razy dziennie po szklance

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Vaccinium_vitis-idaea_L..jpg

ZIOŁA I ICH STOSOWANIE
B. Kuźnicka ,M. Dziak

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.reddragonjaroslaw.pun.pl www.bikerboyzteam.pun.pl www.pokemon-master-red.pun.pl www.sosnicagliwice.pun.pl www.javaity.pun.pl